Neostoric - helhetshälsa på nätet.
Author:
• tisdag, januari 20th, 2009

Jag kom att tänka på en middag jag gick på för kanske ett år sen. Det var en träff mellan några tjejer som varit skolkamrater och inte hade setts på många år. De flesta hade barn och dessutom lagt på sig ett antal kilon.

Man frågade förstås varandra hur det var, och också vad syskon och föräldrar gjorde nu för tiden. En tjej berättade att hennes syster och hon var totalt olika, trots att de varit så lika under uppväxten. Systern var smal medan hon själv var tjock.

”Hon fick den smala genen”, sa tjejen.

Jag började skratta lite grann, eftersom jag antog att hon skojade. Ingen annan skrattade dock, och ännu en tjej påstod sig ha en syster med en smal gen. Hon själv var också tjock.

Jag tänkte att de kanske hade rätt, vad visste jag om smala gener… men jag kunde inte hjälpa att jag ändå blev aningen misstänksam.

Vi satt och åt kakor och bullar i stora lass. Jag sa försiktigt ”Så era systrar kan alltså sitta och äta såhär och inte gå upp i vikt? Vilken lyx”.

Då kröp det ju fram att alla dessa smala systrar faktiskt åt väldigt hälsosamt och dessutom tränade regelbundet. Jag lyckades bita mig i tungan för att inte säga något riktigt spydigt.

Herregud, tror folk på allvar att alla smala vältränade människor med perfekt hållning bara är födda sådana? Jovisst, de kanske föddes så, men det måste ju för bövelen underhållas.

Det finns lata människor som ligger på soffan och röker och fortfarande är smala, men då kan jag lova dig att de äter mycket mindre än en som är fet.

Och så finns det människor som håller igång och fortfarande är tjocka. Jag kan lova dig att även de äter lite mer än de faktiskt behöver.

Är det inte dags att vakna upp och ta lite ansvar?
Man kanske är tjock helt enkelt för att man äter för mycket och rör sig för lite.

Att skylla på att man har fött barn är det många som gör. Visst hormonerna förändras, man blir galen och sugen på märkliga saker. Detta händer mer sällan om man redan från början äter en hälsosam kost. Behöver man äta för två? Inte för två vuxna i alla fall. Herregud, fostret blir max 6 kilo. Jag tror man snarare använder graviditeten som en ursäkt att få vräka i sig.

När man blivit stor är det svårt att gå ner igen. Eller? Man måste kanske ge sig en liten knuff och röra på sig mer än man behövde tidigare och samtidigt tänka mer på vad man äter än vad man någonsin behövt tidigare. Men det går.

Alla kan bli hälsosamma och få normalvikt och bra hållning, man måste bara börja någonstans. Och framför allt sluta skylla på den där ”feta genen”.

Du kan följa svar via RSS 2.0 flödet. Både pingning och kommentering är avstängt.

Kommentering avstängd.