Neostoric - helhetshälsa på nätet.
Author:
• lördag, maj 10th, 2008

Det har gått 6 månader sen jag var hos Naprapaten med min höft.

Jag var lite bättre ett tag men värken försvann inte riktigt. Jag hittade en bok om pilates, som jag faktiskt trodde var en fjantigare form av yoga, som visade sig vara riktigt bra. Pilates handlar om att hållningen och jag insåg att jag verkligen inte har någon vacker sådan. Iallafall så lärde jag mig att se hur min höft var vriden och känna när den var rak, och tränade mig i att hela tiden hålla mig rak.

Med tiden började jag förstå att mina muskler var vana att hålla bäckenet snett och jag var tvungen att stretcha flera gånger per dag.

En hemsk smärta ner i låret som stannade strax ovanför utsidan av knät kom ilande dagligen.

Jag kunde inte gå långa sträckor, men att stå var nästan värst. Jag kunde däremot cykla och sitta. Ibland vaknade jag av smärtorna, kunde inte riktigt klura ut hur jag skulle ligga.

Tillslut skrev jag till min naprapat och frågade vad detta kunde heta på engelska, eftersom jag befinner mig i USA. Jag hade antagit att det var ”pelvic twist”.

Nu fick jag ett svar att mitt problem kallas ”piriformis synrdrom” eller ”trokanterit”.

Jag letade runt på internet och har nu förstått att jag har en slemsäcksinflammation på lårbenet och att musklerna i lår och rumpa krampat ihop och därmed vrider bäckenet och klämmer åt om ischiasnerven. Jag har alltså sk ”falsk ischias”.

Hur detta har uppstått kan beror på flera orsaker, men i mitt fall är det nog en kombination av flera.

 1. Jag jobbade hos en gitarrmakare och när jag sandade, vilket jag gjorde flera timmar om dagen, satt jag vid ett bord med luftsug och det fanns ingen som helst plats för benen. Jag satt totalt vridet för att överhuvudtaget kunna sanda
 2. 1999 var jag med om en bilkrash och skadade ryggen lite grann. Möjligen att höften fick sig en vridning också. (Ärligt talat sköttes utredningen av mina skador väldigt dåligt och jag har inte blivit röntgad).
 3. Jag började springa efter många års uppehåll. Jag tog det lugnt, tyckte jag, sprang och gick om vartannat.
 4. Jag stretchade alldeles för lite efter mina springturer.
 5. Jag tränade inte resten av kroppen alls.
 6. Jag satt timme efter timme i en säng böjd över en powerbook för att skapa den här hemsidan:)

Igår var jag på biblioteket och hittade en bok om stretching och ryggvärk. Den hette ”Relief is in the stretch” av Loren Fishman och Carol Ardman.
Den innehöll ett helt kapitel om yoga-positioner för piriformis syndrom. Varje position hade en förenkad variant också för oss som är viga som kassaskåp.

Jag provade dessa förenklade övningar igår och i morse. Idag har varit den första dagen på 6 månader som jag inte har haft otroligt ont.

Här kommer namnen på några av positionerna jag använde så ni kan söka upp dem
Man ska inte göra dessa övningar om man är gravid eller nyligen har opererat höften.

 1. Ardha Matsyendrasana 1 = Ryggvridning
 2. Parivrtta Trikonasana = Vriden Triangel
 3. Parivrtta Ardha Chandrasana = Vriden halvmåne
 4. Virasana = Sittande Hjälte
 5. Eka Pada Rajakapotasana 1 = King of Pigeons
 6. Jathara Parivartanasana = Rullande Mage
 7. Halasana = Plogen
 8. Paschimottasana = Ryggsträck


Du kan följa svar via RSS 2.0 flödet. Både pingning och kommentering är avstängt.

33 kommentarer till “Piriformis Syndrom”

 1. […] Läs hela inlägget! […]

 2. Hansi Josefsson skriver:

  Var hos läkare för en timme sen för symptomen du beskriver ovan och han gav mig diagnosen piriformis syndrom… Ajajaj…nedslående, måste jag säga.

  Mina besvär är skrämmande lika dina och speciellt orden:
  ”Jag kunde inte gå långa sträckor, men att stå var nästan värst. Jag kunde däremot cykla och sitta. Ibland vaknade jag av smärtorna, kunde inte riktigt klura ut hur jag skulle ligga.”

  Det positiva av vad läkaren sa var att besvärenkommer att försvinna.
  Det negativa var att det kan dröja år och att ingen erkänd behandling finns att tillgå…

  Du spekulerar lite i orsaker till att du fått syndromet och även här känner jag helt igen mig. Byt bilkrasch mot mc-dito; springturer mot cykel-dito; avsaknad av stretchingövningar i samband med rörelse -och texten kunde varit skriven av mig.

  Ja, så är det. Nu ska jag kolla vad dina tips om yoga-övningar kan leda till för mig..- tack för dem!

  Krya på dig, vetja!
  Hälsningar
  Hansi

 3. admin skriver:

  Hej Hansi!

  En till sak att tänka på är att det orsakas av inflammation.

  Med andra ord undvik omega-6 och öka omega-3. Du kan läsa mer här:
  http://www.neostoric.com/se/kost-naring/fett/essentiella-fettsyror/

  Jag eliminerade all omega-6 och åt krillolja och gjorde övningarna. Nu har jag varit lat med övningarna men är ändå mycket mycket bättre. Nu har jag inte ont hela tiden, men då och då. Kan sova om nätterna.

  Krya på dig, och berätta gärna hur det går.
  /Malin

 4. Kristin skriver:

  Jag har precis fått samma diagnos och fått kortison + bedövningssprutor injicerade vid SI-leden ungefär. Får se om det hjälper, 90% brukade bli hjälpta enligt läkaren (Olle Myrin), men det tar ju ett litet tag. Fick även tipset om att använda MBT-skor och de verkar sköna (lär ju behöva mer än en vecka för att kunna utröna effekten säkert). Har haft problemen i 6 år så jag hoppas verkligen att det här hjälper mig!

  Lycka till!

 5. admin skriver:

  Hej Kristin!

  Har du provat ashtanga yoga eller liknande?
  Det handlar ju om att musklerna krampar och för mig som var vig som ett kassaskåp försvinner problemen om jag håller mig smidig.

  Vad har du gjort för att försöka bli av med inflammationen?
  Är intressant för mig att veta i och med att du haft symtomen så länge.

  Jag ska lägga upp en video om ett par veckor med mina stretchövningar.

  Hoppas kortison och sprutor hjälper, men kom ihåg att det inte är bra för kroppen att få kortison. Hoppas det är menat som en tillfällig behandling.

  Skriv gärna igen och berätta hur det går.

 6. Johan skriver:

  Fantastiskt..
  Jag har haft exakt samma besvär sedan 1995. 14 år åt helv…
  Har varit hos en jäkla massa läkare ingen kunde komma på vad det var. Nu när man har ett namn på skiten ser man ju att hela internet vet vad detta är. Man blir så jäkla förbannad att ingen har haft intresse i att verkligen FÖRSÖKA hjälpa. Nu hoppas jag att detta helvete snart är slut.

 7. Therése skriver:

  Hej,
  jag har också haft detta till och från (mest till…) under ett års tid. Jobbigt att alltid ha ont! Jag har varit hos diverse ortopeder, kiropraktor, vårdcentral, akupunktör. Jag har fått två kortisonsprutor samt flertalet långa antiinflammatoriska läkemedel utan att få hjälp. Kiropraktorn hittar inet mekaniskt fel och jag är rörlig säger han. Till sist hittade jag i somras till en kinesisk akupunktör som faktiskt lyckades hjälpa mig! Jag drack någon kinesisk örtdryck och gick till henne en gång i veckan ca 8 veckor. Viktigt enligt henne också att inte bli kall. Därfor gick jag även i somras alltid med skor och helst också strumpor.
  I slutet på okt var vi utomlands en vecka och det var första gången på ett helt år som jag inte hade det minsta ont! Jag tränade och mådde riktigt bra!
  Men hemma i novemberkylan började det komma krypande igen. Varför kommer det tillbaka?! Jag måste börja hos akupunktören igen, men vill sedan klara av att fixa detta på egen hand. Hur förebygger man det? Är det genom att stretcha eller träna? Eller antagligen både och…
  Jag får jätteont av att promenera, sitta, ligga på sidan etc. Springa och simma bröstsim är inte att tänka på, vad ska man göra?

 8. admin skriver:

  Jag tycker att det allra bästa är ashtanga yoga. Jag yogar och stretchar varje morgon och det hjälper. Ät fiskolja mot inflammationen oxå.
  Det finns bra instruktionsvideo på: http://www.videojug.com/film/yoga-standing-postures-part-1
  Jag gör ”standing postures part 1 till 3, sitting postures, och rygg- och magövningarna.
  Det tar ett tag att ladda dem, men hon förklarar väldigt bra.

  Jag ska lägga upp en video själv såsmåningom, men är mitt uppe i en flytt just nu.

  /Malin, Neostoric

 9. Per skriver:

  Hej ni som delar min åkomma. Jag är 25 år

  För det första så vill jag tacka dig som skapade denna sida.
  Jag som många andra har varit till kiropraktorer och primärvården med varierande resultat.

  Jag är en kampkonstutövare (Kung-Fu) sedan 5 år tillbaka och dess för innan har jag sprungit Orientering på elitnivå i 5 år innan de.

  Första gången jag minns att värken visade sig var på en orienterings tävling då jag sprang i en backe på tvären.

  Så jag har haft detta problem omkring 10 år.

  Jag har besökt primärvården utan resultat, jag skulle inte vilja säga att de är inkompeta men nära på. De har gett mig olika smärtstillande och antiinflammatoriska mediciner.
  Pronaxen och Selebra.
  Dessa har varit helt verkningslösa i mitt fall.

  I mitt fall så krävs Nobligan som är ett kraftigt smärtstillande läkemedel, dock så blir jag illamående och desorienterad av det…

  Som andra har nämnt tidigare så hjälper det att hålla höften varm.
  Jag även besökt en kiropraktor som har reglerat ryggraden och bäckenbenet, detta har gett en viss lindring men bara tillfälligt.

  Jag är vältränad och har god rörlighet i lederna.
  När jag besökte primärvården så undersökte de mig genom att ta blodprov, ultraljuds undersökning, rörlighets prov och röntgning. Dessvärre så fann de inget som de kunde förstå.

  Jag hoppas att jag finner en lösning till detta och detta önska jag även de som lider av samma åkomma.

  Jag hoppas även att sjukvården tar oss på allvar så vi som lider blir tagna på allvar.

  //Per Perssson

 10. Göran Svedbjörk skriver:

  Hej
  Jag känner igen alla symptom och kan bara berätta att under 25 års tid så är det allra bästa boten en vårskidvandring med ryggsäck ifjällen,minst tio dagar,
  alternativ två är daglig promenad minst 20 minuter med efterföljande stretchning, efter mitt senaste ’anfall’ väntar magnetröntgen av Piriformismuskeln och jag kommer att föreslå läkaren att helt enkelt skära loss ena fästet från höftbenet, då slaknar den för gott och klämningen av Ischiasnerven försvinner och därmed också smärtan

  mvh Göran

 11. Malin - Admin skriver:

  Göran, och alla andra, är det någon som har provat ashtanga yoga och fortfarande inte tycker att det hjälper?

 12. Siv skriver:

  Hej! Jag har lidit av likadana besvär i snart tre år. Symptomen stämmer precis med mina, och min läkare behandlade mig för piriformis syndrom, men efter magnetröntgen visade det sig att smärtan beror på artros, d.v.s. sliten höftled. Vanlig röntgen visade ingenting. Jag trodde felaktigt att enbart åldringar eller överviktiga drabbas av artros.

  • Malin - Admin skriver:

   Intressant!
   Kanske något att kolla upp för er där symptomen inte försvinner vid t ex yoga och stretching.

 13. Olof skriver:

  Hej
  Har samma symptom sóm ni beskriver ovan.
  Började med en löptur för snart 9 år sedan.
  Fick och får fortfarande efter ca 2-3 km löpning en ilande smärta på utsida/under knäet. När jag slutar springa försvinner smärtan nästan direkt. Men försöker jag börja springa igen återkommer det.
  Kan bara köra korta intervallpass(vila 1 springa 2min etc). Cykling går bra. Däremot har jag också fått diagnos av sjukgymnast att jag har stel(no shit) och ömmande piriformis. Den krampar hela tiden och vill inte ge efter. Har gjort lite försök under åren med läkarbesök, gjtit nya innersulor till mins skor, bytt löparskor, fått stretchövningar av sjukg., fått massage. Som jag kommer ihåg det uppstod smärtan efter en lättare sträckning i ländryggen vid dåligt lyft. Kyla(vintern)gör att det går ner i lårets baksida. Så välkommen våren(Malmö)!! Sammanfattat, kan någon svara på, hänger smärtan i knäet ihop med min ömma muskel i sätet/rumpan? Är yoga-övningarna + träning samt stretching enda kuren? Smärtan i knäet, är det slemsäcksinflammation tro? Tack för initiativ till denna sida /Mvh Olof, Malmö

 14. Eva Tyrén skriver:

  Hej!
  Gick in på nätet för att se om mina symtom fanns dokumenterade och hittade dig! Jag är förtidspennsionär(jobbat i sjukvården)har fibrmyalgi,trötthetsymtom, jag tänker aldrig på det utan har en posetiv livssyn. Tycker om att promenera(har hund) men har problem med fötter blivit rekomenderad MBTskor eller ilägg. Sen några veckor tillbaka har jag mer ont i lårmusklerna, fästena, jumskar och ryggmuskler villket inte e nytt för mig men intensiteten och känslan av att vilja ”slita” ut musklerna på lårets framsida men även längs höften.Har gjort stretchingövningar då det lättar något, gjort uppehåll med gym sen ett år men mår bra av styrketräning av det lättare slaget och ska börja igen men jag måste kunna röra mig utan att ge ljud ifrån mig så fort jag kommer i fel ställning.
  Tacksam för din sida som gav lite fniss och Aha känsla när jag kände igen mig i bakgrundshistorierna.
  Mvh Eva

 15. Eva Tyrén skriver:

  Jag undrar om någon har tagit magnesium och effekten av det.Ska själv börja ta men vill gärna höra om andras åsikter.
  Mvh Eva

 16. Malin - Admin skriver:

  Hej Eva!
  Kul att du har en positiv inställning! Det behövs!
  Jag tror Magnesium kan hjälpa. Ska ju vara bra för muskler och skelett och även om du har trötthetssymtom.

 17. Allan skriver:

  Ett stort tack för denna utmärkta hemsida. Har sökt mycket om min värk på internet och nu funnit svar på många av mina funderingar.

  Finns det någon som har erfarenhet om undersökningsmetoder som magnetröntgen, ultraljud etc, kan se förändingar i höftens muskulatur som kan föranleda att ichiasnerven kommer i kläm?

  Jag har nu tillbringat två veckor i ryggläge. Stå, sitta eller gå har varit otänkbart pga svåra kramper och svidande smärta i högra benet från höften till hälen. Min rygg har krånglat under många år, men jag har hjälpligt lyckats hålla den igång med Nautilus träning och simning under mer än 20 år. För ett år sedan började jag gå hos en leg kiropraktor för att min högra höft började sjunka ned och fick en allt merhaltande gång. Kiropraktorn lyckades få mina höfter raka så jag fick en normal gång igen. En svidande värk långt in i lårets baksida utvecklades dock smygande. Värken spred sig efter några månader till hela låret och med svåra kramper i vad och häl. Till slut kunde jag knappt ta mig den korta vägen till toaletten. Har varit vid doktor tre gånger och fått diagnos att det är ichiasvärk som troligen beror på diskbråck och är nu uppsatt på en tvåmånaders väntelista för magnetröntgen av ländrygg. Under tiden skall jag vid smärta äta 8 Panodil + 2 Pronaxen + 4 Tramadol om dagen. Oj ja, smärta var det, efter fyra dagar fick jag fördubbla dosen av Tramadol och efter ytterligare en vecka med oförminskade smärtor fick jag byta Tramadol mot Kartogen. Äntligen kunde jag hjälpligt förflytta mig kortare sträckor inomhus och börja med lätt stretching av låret. Har varit vid sjukgymnast två gånger och fått TIN/elstitimulans av höftmuskel. Den första kommentaren från sjukgymnasten var: oj oj vad muskeln är spänd. Tyvärr har inte TINsen ännu hälpt så mycket utan jag tror att det är medicinen som bedövar värken. Diskbråck tror jag inte heller på utan det är nog den där Pirifom som spökar.
  /Allan

 18. Malin - Admin skriver:

  Tack för tacken, Allan:)

  Jag själv blev inte röntgad, utan gick bara till naprapaten en gång.

  Jag är ingen läkare, men man brukar säga att ”riktig” ischias känns ända ner till tårna, medan falsk stannar vid knät. Jag hade falsk och den berodde som sagt på piriformis.

  Om du har värk ända ner, som du säger i vad och häl, låter det mer som riktig ischias tycker jag. Alltså att nerven kläms redan i ryggraden.

  Självklart kan du ju ha piriformis på samma gång, men jag tror det är bra att du blir röntgad och undersökt ordentligt innan du försöker dig på yogan som jag rekommenderar och som hjälpte mig.

  Surt att det är så långa väntetider i det här landet. Kanske kan du få klämmas in på någon återbudstid om du ringer och tjatar?

  Lycka till och skriv gärna och berätta hur det har gått.

  /Malin

 19. christel svensson skriver:

  Hejsan!

  Blir så glad (förlåt)när jag läser vad ni skriver. Men samtidigt förbannad på sjukvården. Jag har precis de symtom som ni beskriver och trodde att jag var ensam om dessa. Jag har under 10 års tid gått och betalat dyra pengar till alla möjliga behandlinsmodeller utan resultat.Har köpt otaliga med madrasser utan resultat. Ingen har kunnat säga vad som är fel. Ständig nattlig smärta och smärta efter ansträngning under tio år tar på humöret. Men precis som Eva så har jag en positiv livssyn och försöker hålla mig aktiv trots smärtan. Men nu ser jag ett hopp till smärtlindring i de förslag som ni andra har gett.

 20. roger skriver:

  Hej!

  Jag är väldigt nyfiken hur det gått för er som fått kortison sprutor!
  Eftersom jag själv fått en spruta förra veckan för höftbursit.
  Det ska tydligen funka bra mot detta och inte lika mycket biverkningar då det är en slemSÄCK (sprids alltså inte lika mycket). Hade det varit en led skulle jag aldrig vågat ta sprutan. Man har ju hört skräck historier o leder som gått av..

  Jag fick direkt effekt och nu gör det inte ont men det känns fortfarande att nåt är ”fel”. Så han måste ju ha träffat rätt med sprutan.. vilket är ett måste för effekt..

  Så nu kör rehab (funktionell- coreträning) och streching.

  Jag har legat på en väldigt högträningsnivå och längtar efter att kunna göra comeback.

  Tacksamm för svar, och tips!

 21. roger skriver:

  Ett tips!
  Gå INTE till vårdcentralen.
  Gå till en rutinerad idrottsläkare för en säker diagnos.

  Problem i ljumskar/höften är något av det svåraste att ställa diagnos på som jag förstått. Finns så mycket som kan vara fel..

  psoas strechövningar kan hjälp då dessa muskler kan vara för ”korta” och kan då irritera då de ska glida över slemsäcken. För de trycker för hårt..
  Men kan förvärra problemen med streching också. Streching kan göras när man vilat bort inflammationen lite och det inte gör skit ont..

  Själv kampsportutövare (thaiboxing) så antar att sparkarna gjort sin del i detta..

 22. […] ni kanske har läst har jag haft problem med piriformis syndrom och ont i höfter en längre tid. Det är alltså en inflammation i muskeln som är boven i dramat […]

 23. Kenneth skriver:

  Jag har haft alla dessa symtom sedan 2007 när jag sträckte ryggen i jobb på en fiskodling. Jobbar nu som sjuksköterska förlagd i nord Norge och sedan sept 2009 har mina problem varit akuta med smärtor man inte kan beskriva. Av sjukgymnast och läkare har jag fått rådet att ta Diklofenak maxdos + Panodil alt Citodon maxdos, dessa hjälper för stunden men sedan kommer smärtan tillbaka. Den ende som yppat Piriformis är min gode vän och massör som genast såg detta. Jag ska nu på en MR och höra vad ”expertisen” säger, men efter att ha läst här om att Yoga kan hjälpa ska jag börja med detta genast, tack.

  Kenneth

 24. Kristina skriver:

  Hej alla!

  Jag var hos Olle Myrrin och fick diagnosen piriformis för en vecka sedan. Fick då en kortisonspruta som ska följas av flera, strecthövning samt ”insomningsmedicin” (är även medicin mot depression). Har nämligen haft problem att sova på nätterna pga smärta.
  Vad jag undrar över är hur det gått för er att arbeta? Jag arbetar nämligen som förskollärare och är orolig för hur det kommer att funka. Är just nu föräldraledig med mitt andra barn som är 1 år och har hur ont som helst.
  Känner ännu inte av sprutan utan har ont hela tiden. Just där jag har som ondast (piriformismuskeln) gör ont hela tiden, sedan har jag smärta i ”nedre ryggen” överlag beroende på vad jag gör. För långa promenader går inte till expempel. Ska göra lite hemmagympa en period samt promenader efter att ha kört lite tuffare träning på gym som inte riktigt kändes bra. Ska självklart prova yoga som rekommenderades!
  Så som sagt, hur har det gått för er att arbeta? Känner panik inför att min föräldraledighet snart är slut?! Vänliga hälsningar, Kristina

 25. Marie skriver:

  Hej,
  Kul att hitta så många med liknande problem.
  Min historia började för över 25 år sedan, före/under och efter 2 graviditeter med SI-ledsbesvär, foglossningar. Dessa besvär kvarstod i flera år och var till sjukgymnaster, kiropraktorer utan större hjälp. Fann då Olle Myrin (Täby) som behandlade med kortison vid höftbenskammen i lederna, även Botox 2 ggr samt sklerosering med glukos 3 olika perioder. Det enda som hjälpte var första skleroseringen, men kanske bara 6 månader. Fick sedan Morfinplåster Norspan, som gjorde att all värk försvann!!! Tyvärr blev jag allergisk mot klistret och fick sluta och då kom en enorm värk och utbrändhetssymtom och sjukskrivning. Olle beskrev mina besvär som piriformis syndrom, utbränd, SI-ledbesvär etc. Ville ha kortison i trokanterna, för 5 år sedan men han sa nej.

  Fann MBT skor för 3 år sedan och är nog bra. Har tränat styrketräning, men krosstrainer som är bra, ger mig sån smärta i 15 min så jag klarar bara inte av det.
  Jobbar heltid igen sedan ett år (deltids sjukskriven ca 1 år), och har bara alvedon (1g)+ naprosyn som smärtlindring, sjukt ont under vintern och bättre på sommaren. Endast värkfri under 2 Thailandresor.
  Har provat akupunktur, sjukgymnast, kiropraktorbehandlingar 10-15/gång (bra- men tillbaka direkt), Feldenkraisbehandlingar och i grupp (bra- men tog så lång tid i grupp),floating (bra), simning (bröst går ej), styrketräning blir värre, yoga (kuldalini ej bra), köpt magnetmadrass BEMER2000 (bra), L-arginin (pro-arginin bra), Omega 3 (bra), D-vitamin (50000U bra), köpt TENS (bra), vibrationsplatta på gym (bra), skogspromenader (bra); men inget räcker då jag jobbar heltid på forskningslab. Varit hos Ryggkirurg i Strängnäs, ville op. bort skiten- entesopati sa han- ingen op. Var till Reumatolog, alla prover bra- så även inflammationsprover. Nu igår till Smärtläkare på Östermalm- äntligen såg hon mina besvär- piriformissyndrom och trokanterit och fick kortison i dessa regioner istället.
  Idag känns det bättre, få se om det hjälper då jag haft problem så länge.
  Smärtläkaren (Stockholm Medical Office-Ewa Milerad) sa nu Feldenkrais igen, fast ny terapeut, och ortopedisk sjukgymnast på Sabbatsbergs Ryggcentrum eller liknande.

 26. Clara skriver:

  hej
  jag känner igen lite av varje av allas symptom. mitt problem är stelhet i gluteus men också ilningar och (pirrningar) på olika ställen i benet som inte riktigt går att lokaliserasamt samt i ena tån (långtån).
  jag känner när jag springer att benet inte riktigt ”hänger med” de liksom släpar på ngn sätt. jag har också svårt att sova ibland då man inte riktigt vet hur man ska ligga. det bästa brukar vara att ligga på den friska sidan med en kudde mellan knäna.
  jag fick sluta med fotboll på elitnivå pga detta. INGEN vet vad som är fel.. har vart till massa olika läkar sjukgymn, naprapeter, you name it..
  är riktigt trött på detta.
  är det någon som känner igen mina symptom?
  kämpa på hörrni!

 27. Aura skriver:

  Laserbehandling har hjälp mig mot inflammationen.

 28. Margareta Svensson skriver:

  För två år sen fick jag inflammationi ljumsken.
  Fick värktabletter och inget hjälpte.har under denna tid provat det mesta.Akupunktur strechövningar 12 ggr hos kiropraktor, simning i varm bassäng hjälper.
  jag har haltat mer eller mindre hela bäckenet kändes ostabilt.
  En manipulation hos en sjukgymnast fixade det läget.
  men smärtorna kom tillbaks efter ett par dar.
  Nu har jag provat fotzonterapi och där har hon bl.a. koncentrerat sig på piriformis. Dagen efter dessa behandlingar kan jag gå obehindrat och har inte ont.
  Det håller i sig ett par dar men har återkommit när jag utsätter mig för kyla.
  Ser fram emot varna dagar då smärtan avtar något.

 29. Micke skriver:

  När jag läser om era problem så känner jag igen mig i det mesta, samtidigt som symptom skiljer sig mellan olika individer. Men vissa gemensamma nämnare går att urskilja.

  Min resa började för 5 år sedan då jag blev opererad för en tumör i ryggraden. Blev helt återställd efter operation, men 6 månader efteråt fick jag diffus smärta djupt inne i sätet. Kontrollröntgen visar inga nya patologiska fynd och inga tecken på artros, bråck eller liknande. Till saken ska nämnas att tumörer i ryggraden är mycket sällsynta och i mitt fall var tumören godartad.

  Blev ordinerad till sjukgymnast som menade på att min bål är svag och viss smärta kan beskrivas som restsmärta från operationen. Pga svag bål svankar jag mycket vilket belastar ryggen, vilket kan orsaka smärta. Men svårt att ställa en exakt diagnos eftersom att ryggen är så komplex.

  Tränar idag kontinuerligt bålstabilitet och detta hjälper mycket, men smärtan kommer tillbaka så fort träningen uteblir och om jag blir stillasittande under längre perioder. När jag tränar mycket och undviker stillasittande så försvinner smärtan i det närmaste helt.

  Mitt tips:

  Försök hitta en läkare som kan beställa en magnetröntgen om besvären hållit i sig en längre period. Detta för att se en utförlig bild av ryggradens tillstånd och för att utesluta allvarligare sjukdomar som jag hade. Många läkare är motvilliga till att beställa MR, men man måste stå på sig och får man ingen hjälp så bör man pröva med en annan läkare. Alltför ofta så struntar läkare i orsaken till smärta och behandlar istället symptomen. Till viss del kan man förstå dem – ryggproblem är en folksjukdom och skulle varenda person med ryggproblem få en MR så skulle det bildas enorma köer till detta.
  Om MR inte visar någonting – ja, då vet du i alla fall detta, och då kan du börja koncentrera dig på att rehabilitera dig istället för att gå runt och grumla på vad som skulle kunna vara fel på dig. Tyvärr är det så att det ofta är otroligt svårt att ställa en exakt diagnos på ihållande ryggproblem.
  Om ingen allvarligare sjukdom hittas, brukar kroppen reagera bra på träning och antiinflammatorisk medicin. Man måste helt enkelt träna och ha tålamod. Finns inga quick-fixes, men en kiropraktor/naprapat kan möjligen snabba på återhämtningen.
  För mig hjälper träning oerhört mycket, men i början förstod jag inte riktigt hur mycket träning som behövs. Idag är det en del av min vardag, vilket det borde vara för alla människor. Om man kan acceptera att träningen blir en del av ens vardag, då finns en stor sannolikhet att ens besvär lindras eller försvinner helt.
  Hoppas jag bidrog med något!

  Mvh

 30. merja Larsson skriver:

  hej,
  min berättelse lite kort.6/12 2010 snart 10 månader sedan.gick på toa och kom inte upp,det gjorde så ont i ländryggen,hemma 1 vecka trode på ryggskott men kunde inte sitta.innan det tränat på korpen 4-5 gånger i veckan allt som har med ryggen att göra.
  var hos sjukgymnast på företaget även läkaren.fick akupunktur mot smärtorna som var olidliga..har provat massor av medeciner…23/6 gick det inte att jobba mer (kontorsjobb)spydde och hade så ont klarade inte att stå upp mer bena skakade och huvudet bultade.efter det har jag varit sjukskriven hemma.
  varit hos 4 olika ortopeder olika svar 2 gånger på mr röntgen,har ej suttit på rumpan sedan jul kan ej åka bil långa sträckor,kan ej gå utan att halta äter massor av värktabletter.sjukgymnasterna har gett upp…väntar på att få blokering av nerver i ländryggen,kanske hjälper det även mot rumpan,enligt sista ortopeden då krampar piroformis runt muskeln med det opereras inte i sverige endast i Norge…så vad gör man..

 31. Johan skriver:

  Gripande läsning! Hoppas din ischias är mycket lindrigare idag!

  • Malin skriver:

   Hej Johan! Jag har inte varit aktiv här på länge.
   Jag vet inte om jag fick fel diagnos eller om det bara var tusen andra problem samtidigt, men hade riktigt ont i 7-8 år, mer eller mindre.

   Det är dock nästan borta nu.
   Det som hjälpt mest är att gå på rosenbehandlingar (har gått hos Lena på http://trueyou.se/) och till en osteopat (Luke på http://www.warnerosteopati.se/). Osteopaten upptäckte att det var en kronisk inflammation i höftböjaren.

   Ashtanga yoga hjälper också massor. Träna men inte överanstränga mig är vad som gäller. Och bara jag känner när. Kan springa om jag tar det superlugnt. Springer jag för fort så kommer det tillbaks, men stannar några dagar istället för veckor som förr…