Neostoric - helhetshälsa på nätet.
Author:
• söndag, juni 29th, 2008

Vad är cancer?
Vår kropp består av miljontals celler som har sina speciella uppgifter och växer, delar sig och dör på ett kontrollerat sätt. Processen styrs av DNA (gener) inuti cellen.

När något skadar generna fungerar inte cellen som den ska, utan börjar växa och dela på sig och dör inte. Man har fått cancer. Det finns ca 200 olika cancerformer som trots denna gemensamma nämnare kan skilja sig mycket åt sinsemellan.

Hur länge cancercellen växer och delar på sig innan symtom uppstår varierar mellan ett par till trettio år.

Vilka symtom ger cancer?
Symtomen varierar beroende på vilken typ av cancer det handlar om. Cancercellerna klumpar oftast ihop sig till en knöl, en tumör, som ligger och tar plats och till slut kommer att störa funktionen i närliggande organ. Samtidigt kan knölen trycka på nerver och man upplever smärta. Cancer kan producera hormonliknande ämnen och störa hormonbalansen i kroppen och ofta utvecklas inflammationer. Symtom som beteendestörningar, illamående, trötthet, långvarig feber, knölar, förändrade födelsemärken, blödningar utan känd anledning, ändrade avförningsvanor, långvarig heshet, mm, mm.

Som du märker är detta symtom på andra vanliga sjukdomar och därför ska man inte gripas av panik och tro att man har fått cancer för att man upplever något av ovanstående.

Vad orsakar cancer?
Man vet ännu inte allt om cancer, men forskning pågår för fullt. Vad man vet är att cancer kan påverkas av både kosten och externa faktorer. Man vet att fria radikaler förstör celler och kan orsaka cancer.

Det finns många kända cancerframkallande ämnen som trots det används både i industrin och i våra rengöringsmedel och hudvårdsprodukter. Arbestsmiljöverket har listor över dem!

Fria Radikaler och Anitoxidanter
Kroppen förbränner kolhydrater och fett genom oxidation.

Vid oxidation uppstår fria radikaler. Dessa är extremt reaktiva och behöver snabbt elektroner för att bli stabila. De stjäl alltså elektroner från molekyler i cellerna, varpå den attackerade molekylen blir en ny fri radikal och måste stjäla en ny elektron. Det blir en kedjereaktion. Samtidigt förstörs cellerna och så småningom kan det resultera i mutation av generna, vilket i sin tur kan bilda cancer.

En antioxidant kan ge bort en elektron till en fri radikal utan att själv bli instabil. Antioxidanter motverkar alltså fria radikaler.

Fria radikaler uppstår naturligt vid förbränning och kroppen skapar dem med flit för att bekämpa bakterier och virus. Det är när man får ett överskott på fria radikaler, så antioxidanterna inte hinner med, som det blir farligt för kroppen.

Fria radikaler kan produceras bland annat av avgaser, cigarettrök, strålning, bekämpningsmedel, fleromättade oljor, och socker.

Antioxidanter finns i mest i frukt och grönsaker, men även i olivolja. Vitamin E, vitamin C, B-vitaminer, Q10

Hur kan jag undvika att få cancer?
Som sagt vet man inte allt om cancer än, men eftersom man vet att ett överskott på fria radikaler kan leda till cancer kan du minska risken genom en förbättrad kost.

Ät mer frukt och grönsaker, ta tillskott av antioxidanter och alger och underhåll en sund pH-balans.

Undvik fleromättade oljor och margarin, bränd mat, socker och besprutad mat.

Du kan läsa mer om kost och hälsa här på neostoric.

Undvik ämnen man redan vet är cancerframkallande som acetaldehyd, akrylamid, akrylnitril, arsenik, bensen, radon, vinylklorid, mm mm. Kolla in hela listan!

Tänk på vad du använder för schampo, tvål och vad du smörjer in huden med! Huden tar upp ämnen precis som om du åt dem. Kan du äta din lotion? Läs mer under kroppsvård, och kolla upp ingredienserna på Dermanord eller Shenet.

Undvik cigarettrök, avgaser, strålning från mobiltelefoner och trådlöst nätverk och kontrollera radonhalten i ditt hus.

Hur blir man av med cancer?
Många tumörer kan skäras bort. Annars brukar man strålbehandla och därefter medicinska behandlingar som cytostatika- och hormonbehandling. Läs mer på cancerfondens sida

Cytostatikabehandling påverkar inte bara cancercellerna i kroppen, utan även de friska cellerna och ofta uppstår biverkningar.

Alternativa behandlingar av cancer.

Du kan följa svar via RSS 2.0 flödet. Både pingning och kommentering är avstängt.

En kommentar till “Några ord om cancer”

  1. […] cellen som den ska, utan börjar växa och dela på sig och dör inte. Man har fått cancer…. Läs hela inlägget Vilka symtom ger cancer? …Symtomen varierar beroende på vilken typ av cancer det handlar […]