Neostoric - helhetshälsa på nätet.
Author:
• söndag, oktober 24th, 2010

Varför är Sverige så sjukligt?

Nuförtiden hör man rätt mycket om hur underbart grönt te ska vara för hälsan. Det härstammar från den ”japanska paradoxen”.

För er som inte känner igen begreppet, är den ”japanska paradoxen” ganska lik den ”franska paradoxen”. Den franska paradoxen är en modern myt som påstår att folk runt Medelhavet lever längre än de i resten av Europa på grund av allt rödvin som de dricker. Det kallas för ”paradoxen” för trots att människor vid Medelhavet äter mycket kött och röker många cigaretter, lever de längre och färre får cancer, hjärtsjukdomar, etc än människor i många andra europeiska länder, till exempel Sverige.

Varför kallar jag en sådan långt accepterad teorin för en myt?

Låt mig förklara…

Visst är det sant att rödvin innehåller ett ämne som heter resveratrol som kan påverka hälsan på många positiva sätt. Det som inte framgår är att mängden resveratrol som krävs för att nå effekt går inte att få av rödvin. Jo men vänta…det kan gå faktiskt, om man kan komma på något sätt att dricka 250 flaskor rödvin om dagen! Tydligen är det inte vinet som håller Medelhavets folk vid liv längre än andra. Det hejdar dock inte folk i Sverige eller andra länder som är desperata för att hitta ursäkt för att kunna konsumera sin alkohol och sin dåliga kost.

Vad är det då som får folk runt Medelhavet att leva längre?

Kanske vi kan hitta svaret i den ”japanska paradoxen” som påstår att det är det gröna teet och sojan som håller japaner vid liv längre. Vi får höra att japaner även kan röka hur mycket de än vill utan att få lungcancer. Det måste vara på grund av allt grönt te som de dricker eller hur?

Kanske vi ska sakta ned.

Här har vi ett annat exempel på logiska felslut. Någon ”expert” för länge sedan hittade ett ämne i grönt te som heter epigallokatekingallat som tycks förebygga (eller bota) cancer bland mycket annat. En gång till dock, går det inte att få tillräckligt mycket med epigallokatekingallat från grönt te för att kunna påverka hälsan.

Det är väldigt spännande att vi upptäcker sådana ämnen som epigallokatekingallat och resveratrol. De kommer nog hjälpa många sjukliga människor återhämta sig, men tyvärr inte genom att dricka massa vin och te.

Något annat som jag borde nämna är faktumet att Japan är inte alls så cancerfritt som vi är ledda att tro. Det är sant att lungcancertalet i Japan är relativt lågt men däremot har japan högsta cancertalet i hela välden när det gäller magcancer och gallcancer. Kan det har något med all koffein från gröna teet att göra? Eller kanske hexanet i sojan?

Runt Medelhavet, leder Frankrike hela världen med muncancer, halscancer, hypopharynxcancer och nasopharynxcancer medan Italien har högsta tal på njurcancer, urinblåsecancer, och Hodgkins lymfom. För mycket vin måhända?

Saker är tydligen inte alls som auktoriteten har fått oss att tro. Varför tror vi då på sådant? Varför är vi så lättlurade? Jo, det kan beror på mycket. När allt kommer omkring vill man lita på auktoriteten. Man vill lita på ”experterna”, men man ska vara försiktigt när det gäller sådana trendteorier. Gräset är alltid grönare på den andra sidan och det är lätt att blir närsynt när man forskar. Det är lätt att hitta svaret som man vill hitta och dessa ”experter” är ändå blott människor. De är inte ens speciellt smarta människor. Genomsnittligt ligger IQ:en på vetenskapsmän runt 111, som är bara lite högre än vanligt, och ljusår under Albert Einsteins, som själv gjorde oräkneliga misstag i sina verk samt i sitt personliga liv.

Hälsan är inte ensidig. Vi kommer inte hitta stora svaret på alla våra problem dolt i något avlägset land. Det finns mycket som vi kan lära oss från andra kulturer men när det gäller hälsan måste vi oftast granska oss själva hemma i Sverige (eller var vi än bor).

Neurotoxiner i godis

Enligt André Persson och Thomas Hedlund (författarna till boken ”Godis till Folket”) konsumerar Sverige mest godis i hela världen, över 17 kilo per person varje år!!! Det gör man inte i Okinawa, Japan, därifrån västvärlden fick idén att man ska inta massa med grönt te och soja för att kunna leva längre.

En annan sak som ni kanske inte visste var att Sverige har högsta talet på hjärncancer och nerv-/nervsystemcancer. Inte bara det men under några årtionden har vi varit på världens topplista för cancer överhuvudtaget. Kan det beror på alla neurotoxiner som vi äter via godis i Sverige? Behöver vi dricka mer vin eller behöver vi minska på godis, läsk, och sprit?

Jag tror att innerste i vet alla svaret på sådan frågor. Ett sunt liv behöver inte vara ett mysterium. Det är inget komplext, men vi gör saker komplexa för att vi är matknarkare som inte vill erkänna att vi har ett problem. Istället för att avstå från godis, spenderar vi millioner i skattepengar för att hitta något ursäkt att äta choklad. ”Kakao innehåller anti-oxidanter” skriker alla och nu får vi käka hur mycket choklad som helst och dricka hur mycket vin som helst utan att få dåligt samvete.

Vi använder vårt ”vetenskap” och våra ”experter” som ursäkter för att fortsätta leva precis som vi är vana vid…osunt. Vi betalar ”experter” för att hitta precis det vi säger att de ska hitta. Vi danar ett spel för att övertyga oss själva att vi inte är sjuka i huvudet. Det är ren paranoid schizofreni. Vi bygger en värld där naturen konspirerar emot oss. En elak värld som ger oss cancer, fetma, och sjukdomar oavsett det vi gör och när vi blir sjuka, så klandrar vi naturen i stället för oss själva.

Visst innehåller choklad, grönt te, och vin anti-oxidanter, men inte alls tillräckligt mycket för att motverka de rejäla skador de orsakar i kroppen.

Det sägs att man ska aldrig säga aldrig, men just nu säger jag precis det. Man kommer ALDRIG ALDRIG ALDRIG förebygga eller bota cancer, fetma, eller andra sjukdomar genom att konsumera stora eller moderata mängder mörk choklad, grönt te, eller rödvin. Jag lovar.

När det gäller hälsan bland annat i livet, tycker jag att svaret kan vara mycket närmare hemmet än vad man tror. I stället för att leta överallt på jorden eller i apoteket efter någon hemlighet som kan frälsa oss från oss själva, är det kanske bättre att sluta behandla kroppen och själen så illa som vi så ofta gör.

Du kan följa svar via RSS 2.0 flödet. Både pingning och kommentering är avstängt.

2 kommentarer till “Lever du längre med grönt te och rödvin?”

 1. Jens skriver:

  Tycker att detta var bra och intressant läsning. Jag håller med om det mesta.

  Men funderar lite över en sak. Te har bevisade kortisoldämpande effekter. Det gäller Grönt, vitt och svart te eftersom att de kommer från samma växt. Kortisolet tillverkas vid stress. Stress är (enligt många forskare på cancerområdet) den absolut främsta, framför tom rökning, anledningen till cancer. Varför skulle man då inte kunna påstå att grönt te skyddar mot cancer?

  Intressant forskning tyder också på att fetma och kortisolproduktion (alltså stress) hänger ihop.

  Personligen tror jag att stressen är vårt samhälles och vår tids absolut största hälsofara. Allt som kan motarbeta negativ stress är av godo. Däremot så tror jag också att man kan bli stressad av att hela tiden tänka på vad man skall äta eller dricka för att leva hälsosamt.
  Men vem har inte upplevt den avkopplande effekten av en kopp te?

 2. Admin - Malin skriver:

  Hej Jens!
  Antagligen kan man inte påstå att en enda sak som te skyddar mot cancer… Folk skulle tro att de kan leva hur sjutton som helst, stressa ihjäl sig och ändå inte bli sjuka/få cancer för att de då dricker flera koppar te om dagen. Men jag håller med dig… för visst kan en kopp te vara lugnande. Allt som är avkopplande och glädjande kan väl i så fall skydda mot cancer? Eller?
  (men te kan även stressa upp folk, som mig som e känslig mot koffein)

  Och jag håller verkligen med dig ang att man blir stressad av att tänka på vad man äter. Alltså om det går till överdrift. Fan, ta en chokladbit och njut, istället för att ta den och få dåligt samvete… det ger ju värre skada tror jag.

  Mig stör det dessutom att det står ”rökning dödar” mm på cigarettpaketen. Ska vi inte sätta dit ”socker dödar” på varenda godisbit då? Socker skapar minst lika mycket fria radikaler som rökning…

  /Malin (admin)