Neostoric - helhetshälsa på nätet.

Vitamin E

Fakta & Funktion: En fettlöslig antioxidant bestående av en grupp substanser som kallas tokoferoler. Det finns alfa., beta- , gamma- och deltatokoferoler. Den mest aktiva kallas alfatokoferol men gamma- är mer potent att öka mängden av antioxida ensymet superoxide dismutase, SOD, och att skydda mot sjukdomar scossierade med kronisk inflammation, inclusive cancer, Alzheimers, hjärtsjukdomar och åldrande.

E-vitamin finns både naturligt och syntetiskt och för att skilja på dem sätter man ett d framför den naturliga; d-alfatokoferol, och dl framför den syntetiska. Det absorberas i tarmen tillsammans med fett och gallsalter och lagras i fettvävnad, lever, hjärta, testiklar adrenal gland, pituitary gland och i blodet.

Vitamin E reducerar risken för hjärtinfarkt och skyddar även kroppen mot ozon, strålning och andra gifter. Det skyddar också mot oxidering av kolesterol, olika former av cancer, bröstcancer och åldrande. Ökar styrkan på T-celler, minskar risken för cataracts, ischemic hjärtsjukdom och hjärnblödning. Snabbar upp sårläkning, minskar risken för och utveckling av Alzheimers.

Vänner: Bör tas tillsammans med selen, C-vitamin och betakaroten.

Fiender: djupfrysning och konservering, värme, syre, matbehandling, klor och mineraloljor

Naturliga Källor: vetegroddar, vegetabiliska oljor, sojabönor, fullkorn, smör, nötter (gamma: walnuts, pecans), ägg, broccoli, brysselkål och gröna bladgrönsaker

Bristsymtom: trötthet, förtidigt åldrande, sterilitet, missfall, muskeldystrofi, hemolytisk anemi, cirkulationsproblem som hjärtinfarkt, åderbråck, och tromboflebit, lamhet, njurinflammation, sönderfall av könskörtlar, långsam sårläkning, destruktion av röda blodkroppar, muskelförsvagning, vissa anemias och reproduktionssjukdomar.