Neostoric - helhetshälsa på nätet.

Vitaminer

Vitaminer är komplexa organiska ämnen som består av en vital del och en aminogrupp, därav namnet. De är essentiella för människans näring och många av dem kan inte tillverkas i kroppen utan måste tillföras via maten. De finns därför i väldigt stor mängd i mat, men förstörs lätt av luft, oxidation, värme, ljus, droger och åldrande.

Vitaminer innehåller inte kalorier, dvs. ingen energi, men många är beståndsdelar i t ex. enzymer, och är därmed viktiga för ämnesomsättningen.

Endel vitaminer behöver vätska för att tas upp av kroppen och andra behöver fett. De delas upp enligt detta i vattenlösliga (B och C) respektive fettlösliga (A, D, E och K).

Vitaminer samverkar med varandra och även med mineraler, enzymer och hormoner. Brist eller överskott på en enda av dessa kan därför sätta hela kroppen i obalans och det är oerhört viktigt att äta allsidigt och välja näringsrik föda. Vi behöver alltså alla vitaminer, helst varje dag.

Brist kan även uppstå om man av någon anledning inte kan ta upp näringen, t ex. vid allergi eller brist på fettsyror.

Man kan undra varför inte vitamin F-J existerar. De gjorde det till en början, men senare kom man fram till att vissa av dem inte var vitaminer, t ex B4, B8 och vitamin J. Andra fick nya namn när man kom på att de tillhörde B-vitaminerna som vitamin G, H, M och P.

Läs mer om de olika vitaminerna i menyn till höger!