Neostoric - helhetshälsa på nätet.

Zink (Zn)

Fakta & Funktion: Återfinns främst i prostata, sperma, skelett, muskulatur och hud. Zinkupptaget beror på behovet samt på magsaftens koncentration, och utsöndringen sker via urin, avföring och svett. Ett viktigt spårämne som finns i alla celler och utför väldigt många funktioner. Är beståndsdel av 200 enzymer och insulin, tillväxthormoner och könshormoner, finns rikligt i spermier. Deltar i omsättning av kolhydrater, nedbrytning av alkohol och ingår i nukleinsyrorna i arvsmassan. Tillsammans med vitamin A, B6, B12 är zink nödvändigt för att utvecklas. Är också nödvändigt för avsöndring av kadmium och neutraliserar effekterna av överflöd av koppar. Zink behövs för mognad av könskörtlar och deras funktioner, speciellt prostatan. Zink förhindrar histaminproduktion, lugnar nerver och depression och används vid behandling av Alzheimers och några typer av schizofreni. Zink snabbar också upp sårläkning och kan läka magsår. Skyddar även mot sjukdomar och främjar frisk hy och lindrar psoriasis.

Förstörs av: alkohol, rökning, stress och om man svettas mycket. Kan även försvinna vid brännskador, kirurgiska ingrepp och bantningskurer.

Naturliga Källor: råa ostron, kött, fisk, rå vetegroddsolja, öljäst, svamp, pumpfrön, äggulor, baljväxter

Bristsymtom:
förstorad prostata, sterilitet, impotens, försenad könsmognad, oregelbunden mens, mottaglighet av infektioner, dålig sårläkning, ledvärk, åderförkalkning, dålig blodcirkulation, dålig inlärningsförmåga, efterblivenhet, dåligt smak och luktsinne, allergier, akne, stretch marks hos gravida, vita fläckar på naglarna, illaluktande svett och diabetes.