Neostoric - helhetshälsa på nätet.

Mineraler

Mineraler bildar det mesta av de hårda delarna i kroppen som skelett, tänder och naglar, men även fett och proteiner. De är också viktiga som beståndsdelar i enzymer och hormoner. Mineraler reglerar genomträngligheten av cellväggar, syra- basbalansen, blodmängden, hormonbalansen och ämnesomsättningen samt upprätthåller musklernas och nervsystemets funktioner.

Mineraler är lika viktiga som syre och kroppen klarar inte en mineralbrist särskilt länge. Mineralsalter svettas man ut dagligen och de måste ersättas genom maten, eftersom kroppen inte själv kan bilda dem. Hur bra mineraler tas upp beror på ålder, mängd magsyra, mängd enzymer, tarmflora, tarmsjukdomar och matens fiberinnehåll.

Mineraler delas in i bulkmineraler och spårämnen, beroende på hur stor mängd vi behöver. De förstnämnda är t ex kalcium, fosfor, natrium, magnesium, kalium, klor och svavel. Dessa behövs gramvis.
Spårämnen behövs inte i lika stor mängd, men är därmed inte mindre viktiga. Exempelvis järn, zink, koppar, mangan, krom, jod, selen, fluor, bor och molybden.
I ännu mindre mängd behöver vi arsenik, bor, germanium, kisel, tenn, nickel, vanadin, bly och wolfram.

Läs mer om de olika mineralerna i menyn till höger!