Neostoric - helhetshälsa på nätet.

Bönor och Linser

Baljväxter är mycket rika på protein och innehåller även mycket kostfiber, långsamma kolhydrater, mineraler och B-vitaminer. De innehåller även oligosackarider som är gasbildande och det är därför viktigt att blötlägga dem länge. Koktiden är också viktig eftersom de innehåller lektiner, som är en form av växtprotein och kan ge illamående, kräkningar och diarréer om man inte kokar angiven tid.

Om man försöker gå ner i vikt är det bra att hålla ner på baljväxter, pga. det höga stärkelseinnehållet.

Soja
Soja har länge accepterats som hälsosamt, men studier har visat att de har fler nackdelar än fördelar, såvida den inte är fermenterad. Färdiga sojaprodukter och oftast tofu är ofermenterade, och alltså ohälsosamma. Ofermenterad soja gör att man får svårt att bryta ner protein och svårt att ta upp mineraler.
Fermenterad soja som tempeh, netto och miso ger inte dessa problem. Sojabönsgroddar går också bra.