Neostoric - helhetshälsa på nätet.

Kombinera maten

De flesta har aldrig hört talas om att det är viktigt att kombinera maten rätt, men detta har hjälpt mig och många andra att bli av med en uppsvälld och gasig mage.

Anledningen till att vissa mattyper inte bör kombineras är att enzymerna motverkar varandra och hämmar matsmältningen. Maten jäser i magen. Som regel ska magen tömmas innan man äter en ny sorts mat. Efter frukt är magen tom på 30 till 45 minuter. Vid andra måltider bör man vänta 3-4 timmar innan man byter matsort.

Detta kan verka otroligt krångligt till en början men är väldigt hjälpsamt speciellt om man har matsmältningsproblem.

Alla är olika och du kan prova dig fram till vad som passar just dig.

* Färsk frukt alltid på tom mage.

* Melon är lite speciell och bör inte blandas med någonting, inte ens andra frukter.

* Protein som kött, fisk, fågel och ägg kombineras med grönsaker och rotfrukter (stärkelsefattiga).

* Stärkelse som spannmål och stärkelserika rotfrukter (potatis, sötpotatis) kombineras med grönsaker.

* Stärkelse och protein kombineras ej.

* Nötter kombineras med torkad frukt och banan.

* Baljväxter innehåller både protein och stärkelse och man kan därför välja om de ska kombineras som stärkelse eller protein, se ovan.

* Drick inte så mycket till maten utan vänta ca 1 timme.