Neostoric - helhetshälsa på nätet.

Transfetter

Transfettsyror finns i härdat fett som margarin, alltså även flytande margarin. Vid härdning av vegetabiliska oljor hettas de upp och omvandlas till mättade fetter. Dubbelbindningarna försvinner alltså och väteatomer läggs till. Detta sker endast delvis. På andra ställen i molekylkedjan sker bara en förändring av hur väteatomerna binds till kolatomerna, en transfettsyra bildas.
En vanlig omättad fettsyra har en struktur som kallas cis där väteatomerna sitter på samma sida, och när strukturen förändras så väteatomerna sitter på motsatta sidor kallas den trans.

Samma molekyl, med samma antal atomer och med dubbelbindning på samma plats, kan alltså vara antingen cis-fettsyra eller trans-fettsyra.

Den vanliga härdningsprocessen ger ca 40% transfetter per vikt och vid högre tryck ca 17%. Nu kan man få fram margarin med endast 5-6% transfetter, men detta är fortfarande för högt.
Vid härdning bildas även fria radikaler.

Varför är transfetter farliga?
Transfetter skapar inflammationer och övervikt, sänker testosteronhalten och insulinreceptorernas funktion sätts ner. Transfetter ökar risken för diabetes, cancer, fosterskador och hjärt- och kärlsjukdomar.
Den förändrade strukturen ger högre smältpunkt och transfettsyran är fortfarande fast i kroppstemperatur.
Cellmembran som byggs upp av transfetter är stela och fungerar dåligt. Transfetter täpper till blodkärl samt ökar risken för hjärtinfarkt. Det höjer LDL, det onda kolesterolet samtidigt som det sänker HDL, det goda kolesterolet. De ökar fettsyntesen, ändrar immunförsvaret och ökar bildningen av gallstenar.

Transfetter finns i: härdat fett som margarin, (kakor, bakelser, glass, majonnäs, dressingar, choklad), friterat (munkar, pommes frites, chips, friterad kyckling m.m.), homogeniserad mjölk, samt allt som steks med omättade vegetabiliska oljor.

Spår av transfetter förekommer naturligt i kött från ko och får.
Mängden transfetter från kött är alltså minimal och knappast något att bekymra sig om.