Neostoric - helhetshälsa på nätet.

Kolesterol

Kolesterol tillverkas i levern och finns i de flesta celler hos människan.

Kolesterol hjälper till att bilda kortisol, vitamin D, gallsyra, östrogen och testosteron och är en antioxidant. Det behövs också för att serotoninet ska fungera optimalt. Låga kolesterolvärden leder därför till depression, våld och självmordbenägenhet.
Kolesterol spelar även en viktig roll för tarmväggarnas hälsa.
Modersmjölk innehåller mycket kolesterol och är viktigt för barnets utveckling av hjärnan och nervsystemet.
När vi äter för mycket fleromättat fett blir cellerna svaga, och kolesterolet går in för att stärka dem

Fett bryts ner i mage och tarmar och tas upp via tunntarmen. Lipoproteiner, blodfetter, binder sig till triglycerider och kolesterol och transporterar dem via blodet och lymfvätskan ut till vävnaderna i kroppen.

Det finns fyra sorters lipoproteiner; kylomikroner, very low density lipopprotein (VLDL), low density lipoprotein (LDL) och high density lipoprotein (HDL).

När man talar om det goda och det onda kolesterolet syftar man på HDL respektive LDL. LDL transporterar kolesterolet till cellerna och HDL för överblivet kolesterol tillbaks till levern. Där omvandlas det till gallsyror och töms ut i tarmen via gallan. Man menar på att om det finns för lite HDL i förhållande till LDL blir kolesterolet kvar i cellerna och kloggar igen och orsakar hjärt- och kärlsjukdomar.

Det är inte mängden kolesterol som är farlig, utan obalansen mellan LDL och HDL.

Att mättat fett skulle höja det onda koleterolet är fel. Studier har visat att folk får hjärt- och kärlsjukdomar hur mycket eller hur lite mätttat fett de än äter. Det som man vet påverkar hjärtat är balansen mellan omega-3 och omega-6.

Oxiderat kolesterol är däremot skadligt, det förstör arteriella celler och bygger upp plack i artärerna. Oxiderat kolesterol finns i kött som upphettas till höga temepraturer, som vid fritering. Finns också i torkade ägg och torrmjölk, som ofta tillsätts i fettreducerad mjölk.