Neostoric - helhetshälsa på nätet.

Essentiella fettsyror

Två familjer fleromättade fettsyror, omega-3 och omega-6, kan kroppen inte själv tillverka, utan de måste tillföras via födan.

Förhållandet mellan omega-3 och omega-6 bör vara max 1:4, men är nu snarare närmare 1:20, beroende på våra, och djurens, kostvanor. En obalans åt andra hållet, dvs för mycket omega-3 har vi inte erfarat, men misstanken är att liknande (eller helt andra) problem skulle uppstå.

Omega-3 och omega-6 tävlar om samma sorts enzymer i kroppen. En obalans mellan dessa påverkar en rad funktioner i kroppen, som hormonbalansen och matsmältningen.
Ett överskott på omega-6 leder till en ökad tendens till blodpropp, inflammation, högt blodtryck, dålig matsmältning, nedsatt immunförsvar, sterilitet, cellökning, cancer och viktökning.

Skapa balans

Uteslut:

  • Fleromättade oljor som rapsolja, linfröolja, solrosolja, majsolja, nötoljor.
  • Nötter, utom valnötter tills balansen är uppnådd. Nötter är nyttigt, men innehåller mer omega-6 än omega-3.
  • Icke-ekologiska ägg.
  • Kött från djur som matats med säd och soja, dvs det mesta köttet i butiken.

Öka intaget av:

  • Fiskolja av god kvalitet, gärna krillolja.
  • Fisk har mycket omega-3, men se upp för tungmetaller.
  • En ko som får beta gräs innehåller mer omega-3 än fisk, så det kanske kan vara värt den extra slanten.
  • Ekologiska ägg innehåller också en bra balans mellan omega-3 och omega-6
  • Valnötter, men ta inte mer än en handfull om dagen.

Det är mycket bättre att få i sig de essentiella fettsyrorna via mat än via framställda oljor, eftersom dessa härsknar lätt. Rapsolja, den ledande kommersiella oljan, har dessutom alldeles för mycket omega-6.

Omega-3
Moderfettkedjan i omega-3 familjen kallas ALA (Alfa-Linolensyra) och är en medellångkedja. De längsta och effektivaste kedjorna kallas DHA (dokosahexaensyra) och EPA (eikosapentaensyra) och finns i fisk och fiskolja. ALA kan ibland konverteras till EPA eller DHA i kroppen. Processen försvåras när omega-6 halten är högre än omega-3, samt om man har höga insulinnivåer. Därför är det i dagsläget viktigt att äta fiskolja, helst från krill, eller kött från djur som fått beta gräs. Linfröolja innehåller visserligen mycket ALA, men oljan härsknar också lätt inne i kroppen och man bör inte äta mer än en två matskedar färskkrossade linfrön om dagen.

Andra omega-3 fettsyror: STD, ETE, ETA, DHA

Omega-3 dämpar inflammatoriska reaktioner, förebygger blodproppar och har en skyddande inverkan mot degenerativa sjukdomar. Det spelar även en viktig roll för hjärnans och nervsystemets funktioner, balanserar produktionen av prostaglandiner.

Symtom vid underskott: torr hud, sprickor i fingertoppar, mörka fläckar i ansiktet, blandhy, skrovlig hy på armbågar och nedre delen av benen, torrt och skört hår, mjäll, sår i hårbotten, håravfall, mjuka eller sköra naglar, astma, depression, ADHD , Alzheimers, inflammation, reumatism, inlärningssvårigheter

Naturliga Källor: DHA och EPA: fet fisk som sill, makrill, lax, sardiner, nötkött uppfött på gräs
ALA valnötter och linfröolja (60%), hempolja.

Omega-6
Moderfettkedjan i omega-6 familjen kallas LA, linolsyra.

AA, Arakidonsyra, är en betydelsefull omega-6 fettsyra, som kontrollerar väldigt många kroppsliga funktioner, men speciellt de som berör inflammation och det centrala nervsystemet. Behövs för hjärnan, en viktig komponent i cellmembran och prostaglandiner. För mycket AA ger mer inflammation.
GLA, gamma-linolensyra, motverkar inflammation
DGLA, dihomo-gammalinolensyra, motverkar inflammation

Naturliga Källor: GLA: borageolja (gurkörtsolja), nattljusolja och svarta vinbär
AA: animaliskt fett, som kött och äggulor