Neostoric - helhetshälsa på nätet.

Fett

Fett ger energi och ser till att kroppen kan cirkulera, lagra och absorbera de fettlösliga vitaminerna A,D,E och K. Fett behövs också för omvandling av karoten till vitamin A.
Fett är livsviktigt för hjärtat, hjärnans och ögats funktion. Fettsyrorna bygger vattentäta membran runt cellerna, dämpar inflammationer och allergier och bildar hormoner och prostaglandiner (budbärare mellan celler).

Fettsyror med korta och mellanlånga kedjor (mättade) har bakteriedödande funktioner; de skyddar mot virus, svamp och patogena bakterier i tarmarna. De bidrar till immunförsvarets hälsa och ger snabb energi, eftersom de absorberas direkt. Mättade fetter ser även till att skelettet kan ta upp kalcium och att de essentiella fettsyrorna tas upp och används. Vidare skyddar det levern mot skador från alkohol och andra gifter.

Brist på fett kan ge sjukliga förändringar i huden, problem med fortplantningsorganen och binjurarna, nedsatt hormonproduktion samt svagheter i hjärnan. Hjärnan består nämligen till 60% av fett.

Vi behöver alltså fett i allra högsta grad, och en alltför fettsnål diet är inte bra.

Det är viktigt att lära sig vilka fetter och oljor som är nyttiga repektive skadliga.

Nyttigt fett

  • Ekologiskt kött, fisk och fågel
  • Ekologiska ägg
  • Extra jungfru kokosnötsolja
  • Extra jungfru olivolja
  • Ekologiskt smör

Mättat fett och kolesterol har länge varit felaktigt kopplat till hjärt- och kärlsjukdomar. Animaliskt fett är bra för oss, problemet är att fisk innehåller tungmetaller och nötkött för mycket omega-6. Kött från kor som fått beta gräs har däremot en bra balans mellan omega-3 och omega-6.

Onyttigt fett

  • Margarin
  • Homogeniserad mjölk
  • Rapsolja
  • Fleromättade oljor från t ex majs, soja, solros, linfrö och tistel

Ju mer omättat ett fett är desto lättare härsknar det och då bildas fria radikaler, som man vet ökar risken för cancer. Oljor härsknar av värme, syre och fukt, som vid tillagning och framställning.
Oljor bör därför kallpressas och inte användas i matlagning. Steka bör man endast göra i mättat fett som smör och kokosnötsolja.

Homogenisering gör att fettet härsknar lättare.

Vid framställning av margarin från vegetabiliska oljor bildas förutom fria radikaler även transfetter som bland annat orsakar inflammationer, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.

Rapsolja är oftast pressad ur genmanipulerad raps och lämpar sig inte som mat. Förövrigt härsknar den lätt och har betydligt mer omega-6 än omega-3. Undivk!

De viktiga fleromättade omega-fettsyrorna är bättre att få i sig i små mängder via mat än via oljor. Exempelvis färskmadla linfrön, valnötter och fisk fri från tungmetaller.

Bredbart smör kan man göra själv genom att låta smöret smälta i rumstemperatur och blanda i lite olivolja, och sedan ställa in i kylskåpet.

Att hålla en bra balans mellan omega-3 och omega-6 är också viktig och därför bör man undvika icke-ekologiskt kött och ägg, rapsolja och för mycket nötter. Läs mer!

Mättat fett: Kött, fågel, mjölk, ost, kokosnöt, palmolja, palmkärnolja.

Enkelomättat fett: olivolja, jordnötsolja, sesamolja, avokado och nötter.

Fleromättat fett: fisk, majs, rapsolja, linfröolja, bomullsfröolja, tistelolja, solrosolja, soja, valnötter, vissa alger