Neostoric - helhetshälsa på nätet.

Kost & Näring

För att vi ska må bra och hålla oss friska och glada behöver vi vitaminer, mineraler, enzymer, aminosyror, fetter, fiber och vatten. Dessa olika näringskomponenter samverkar och vi behöver därför allihopa för att fungera optimalt.

Vi kan äta näringsrik föda och undvika sånt som kroppen inte behöver eller tar skada av.

Näring försvinner när vi behandlar mat och det mesta vi kan hitta i matbutiken innehåller dessutom kemikalier, socker eller transfetter.

Ekologiskt odlade produkter och KRAV-märkt kött är lite dyrare, men innehåller desto mer näring. Tänk på att även ekologiskt odlade produkter fortfarande kan innehålla skadligt socker och transfetter.

Fett är livsviktigt, men man måste se upp för fleromättade oljor, eftersom dessa härsknar lätt och bildar fria radikaler och transfetter. Mättat fett är stabilt och inte orsaken till hjärt-kärlsjukdomar.

Konsumtion av vegetabiliska fleromättade oljor, härdat fett, raffinerade kolhydrater, samt brist på bakteriedödande fett (mättat fett), mineraler och vitaminer leder bland annat till cancer och hjärt-kärlsjukdomar.

Att ha näringsbrist innebär inte alltid att vara mager, vi kan lika gärna vara normal- eller överviktiga och ha näringsbrist. Det är kvaliteten och variationen på maten som avgör, inte mängden. Läs mer under vitaminer och mineraler för att se vad näringsbrist kan leda till.