Neostoric - helhetshälsa på nätet.
Author:
• lördag, september 11th, 2010

Vad tycker du? Det verkar vettigt, eller hur?

Nå…inte riktigt, tyvärr.

Här har vi dessvärre ett till ärorikt sätt att avslöja de förflutna ”hälsoexperterna”. Ju mer vi granskar dem, desto mer ser vi hur icke-tålmodiga och felslut-begående de är.

Det är dags för oss att göra våra egna läxor. Det går inte att överbetona detta begrepp. Vi bör utforska saker och ting själva. Vi bör använda oss av vår egen logik och våra egna observationer. Vill vi verkligen överlämna vår hälsa och vårt välbefinnande i ”experternas” skakiga händer?

Grejen är så här. Experterna är precis som alla andra som jobbar. De har ett jobb att sköta. De försörjer sig på att ”utforska”. Kvaliteten på forskningen är begränsad av budgeten och tidsbegränsningar. Dessa tidsbegränsningar och budgetar ges av organisationerna som bekostar forskningen. Med andra ord, kan man säga att organisationerna anställer forskare. När budgetpengarna tar slut är forskningsarbetet slut.

Inte heller att förglömma är att experterna beter sig oftast som alla andra i arbetsvärlden. Majoriteten vill bara få sin lön och komma hem som fort som möjligt. Det finns ganska få som är särskilt passionerade eller peppade över det de utforskar. De vill bara göra det som krävs för att klara dagen och kunna fortsätta betala hyran. (Och just nu ignorerar vi faktumet att många av dessa utforskningar är bekostade av produkttillverkaren)

Hur gick utforskningen snett då angående ”Man blir fet av fett”-teorin? Vad sägs om att kolla lite noggrannare?

För det första, vilken marknadsförare eller reklamerare som helst kan berätta för oss att enkelheten är oerhört viktigt när det gäller slogan och slagord. Redan nu ser vi en bra anledning till att vi kan ha blivit lurade.

Men visst är inte blott språket som har lurat oss. Så dumma är vi inte, eller? Vi ska kanske kontrollera vetenskapen.

Statistikerna visade för länge sedan att ett högt fettintag var korrelerat med fetma. (Korrelerat med, inte orskat av) Samtidigt visar statistikerna även en exponentiell explosion av fetma precis när lågfett-trenden började för några generationer sedan.

Än en gång… tro inte på mig. Ta en titt själv. Kolla runt. Oavsett alla nya teknologier, mediciner, och gymmedlemskap, finns det fler överviktiga än någonsin. Människan är sjukare än hon någonsin varit förr. Hjärtsjukdomar, cancer, och autoimmuna sjukdomar blir ständigt vanligare.

Bli inte hellre lurade när tv:n säger att vi lever längre nuförtiden än vi gjorde förr. Forntidens folk dog tidigt för att de var jägare och krigare… inte för att de var feta och sjukliga.

Misstaget kom när folk överförenklade rollen som fettet spelar i kroppen. Fett reglerar blodtrycket, inflammation, lipidsmältning och stressreaktion. Det bygger upp cellmembran, nervfunktioner, immunaktioner, och tillverkningen av steroidhormoner. Alla trodde att fettet på biffstek var lika med fettet som hängde över skärpet. Följaktligen kom tron att om man inte åt något fett, kunde man inte upplagra kroppsfett. Emellertid är fettet från kosten (kostfett) och kroppsfettet inte samma sak. (Ett till ämne som jag tar upp i framtida artiklar)

Visst är det sant att ett gram fett innehåller dubbel så mycket kalorier som kolhydrater. När man bara har denna information, kan man på rent matematiska sätt dra förhastade slutsatser. Dessa slutsatser antyder att om man tar bort fettet från kosten och ersätter det med kolhydrater, ska man bli hälften så tjock som man är nu. Här vittnar vi igen ett inkomplett resonemang. Läs helt enkelt om fruktosets helvetiska drag, så kommer du se att inte alla kalorier är lika.

Anledningen till att sammanlagda kaloriintag inte kan förutsäga en individs fetma är att kroppen smälter olika kalorier på olika sätt. Hur kroppen behandlar kalorierna beror nämligen på varifrån kalorierna har kommit. Glöm inte heller att hastigheten på smältningen oftast justeras för att passa fluktuationer i kaloriintaget. Det sker såsom att kroppen ser till att inte förbruka all sin energi under svälttider.

Alltså, man blir inte smal genom att byta ut fett mot kolhydrater. Inte bara det, dietfett och fettsyror är ansvariga för hormonregleringen och när man avstår från fett kan man lida av något som heter hormonhunger. Det innebär att man kommer vilja äta mycket oftare samt torteras perpetuellt av sug efter onyttig mat. (exempelvis socker och enkla kolhydrater. Resultatet blir att man intar lika många kalorier av mat men med mindre näring. Som ett dubbeldråpslag missar man möjligheten att skörda kostfettets kroppsfett-brännande effekt.

Du kan följa svar via RSS 2.0 flödet. Både pingning och kommentering är avstängt.

Kommentering avstängd.