Neostoric - helhetshälsa på nätet.
Author:
• måndag, september 20th, 2010

Igår på väg över torget såg jag ett gäng tonåringar. Tjejerna med mycket smink, urringningar, och mini-kjolar snackade i sina mobiler medan alla killar rökte cigaretter och sparkade en boll mot väggen. Beteendet var inte underligt för ett gäng tonåringar och jag la inte särkilt mycket märke till dem på väg mot tunnelbanan. 

Däremot när jag kom lite närmre, tyckte jag att de var oerhört korta för att vara tonåringar.
 ”Kanske de är gymnaster”, tänkte jag. Jag fortsatte framåt. 
”Nej, de ser inte färdiga ut…kanske ett gäng från dvärggymnasiet?” Nu var jag inom några meter. 
”Men herregud, de är inte alls tonåringar, de är små barn, mellan 6 och 8 bast!” 

Jag gick rakt genom deras cirkel för att komma till tunnelbanans ingång då en liten pojke runt 6.5 eller 7 bast började följa efter mig.

”Tja” sa han.
”Tja?” sa jag.
Han fortsatte följa efter mig och bröt aldrig ögonkontakten.
”Nåt på tok?” frågade jag.
”Kan inte du köpa cigg åt mig?”

Hörni, oftast är jag en rätt artig kille och försöker inte skratta folk som ber om hjälp rakt i ansiktet, men jag kunde inte ens få fram ett svenskt ord. Det blev bara ”pfffhpfph, jgeebbew, siwwiwiw”, medan jag undrade vem som i hela världen skulle kunna tänka sig att handla cigaretter åt en 7-åring på torget.

Okej, oroa er inte. Jag ska inte föreläsa er om hur dagens barn är utom kontroll. Det går inte att säga något nytt på det området. Det finns säkert ganska få föräldrar i Sverige som tycker att det är en bra idé att ge sina barn cigaretter eller klä dem i slampiga kläder.

Det finns däremot läskigt många i Sverige som tycker att det är en bra idé att ge sina små barn mobiltelefoner. Och man kan förstå varför. Det är modernt och bekvämt. Du kan lätt få tag på dina barn och de kan ringa dig när som helst. Och även om du själv kanske inte vill ge ditt barn en mobil så är det svårt att stå emot när alla dess klasskamrater redan har en.

Dessutom har TV och tidningarna övertygat oss om att världen är full av våldtäktsmän, pedofiler, och mördare som hungrar efter våra små barn. Proportionerna på sådana brott är dock starkt överdrivna för att sälja reklamplats. 

Nu ska vi kolla noggrannare…

Statistiskt begås det varje år i Sverige endast 240-250 mord, dråp och misshandel som leder till döden. Oftast känner offret mördaren personligen och majoriteten av de övriga råkade bara vara på fel plats vid fel tillfälle. Otroligt få offer är faktiskt barn.

När det gäller sexuella övergrepp, anmäldes 4 749 våldtäktsbrott (inklusive barnantasting men exklusive våldtäkter i fängelse), enligt svensk kriminalstatistik för året 2007. Det betyder att man i Sverige varje år har ungefär en 0,05% chans att utsättas för sexuella övergrepp. Av de utsatta är de flesta vuxna (berusade) kvinnor, och majoriteten av alla våldtäkter/barnantastningar sker i hemmet och begås av en person offret sedan tidigare hade en åtminstone ytlig bekantskap med.

Kort sagt, är risken att ditt barn blir våldtaget eller antastat långt under 0.01%…nästan noll. Om ditt barn trots allt blir utsatt, är det i all sannolikhet någon du känner som förgriper sig, inte en främling. En mobil kommer inte kunna hjälpa barnet som befinner sig i en sådan situation, tyvärr. Jag försöker inte ignorera eller underskatta våldtäktsproblemet, blott ge dig lite perspektiv så att du kan fatta vettiga beslut när det gäller ditt barns säkerhet. Oro för sällsynt våldtäkt har fått oss att utsätta våra barn för mer aktuella och allvarliga skador. 
(Självklart anmäls inte alla brott, men siffran blir låg även om det vore dubbelt så många offer).

Tänk på det här…

När man ger sitt barn en mobiltelefon, så tror man att barnet bli säkrare, medan i verkligen blir barnet till nästan 100% utsatt för oerhörda skador. Jämför det med nästan 0% chans att bli sexuellt ofredad.

Låt mig ge er lite bakgrund.

Den berömda amerikanska vetenskapsmannen George Carlo har forskat om mobilens biologiska effekt i 5 år. Det han upptäckte var att strålningen från mobiler värmde huvudet rejält mycket. Det orsakade blod-hjärnbarriären att öppnas och släppa in alla av kroppens giftiga toxiner till hjärnan. Dessa toxiner påverkade bland annat minnet, sömnrytmen, och sexlusten negativt. 

Kanske ännu läskigare var när han observerade att strålningen från mobilerna fick DNA-reparationen att sakta ned och följaktligen orsaka hjärntumörer. Man kan läsa mer om Carlos verk i hans bok ”Cell Phones: Invisible Hazards”, men just nu vill jag meddela det som han upptäckte angående barn och mobiler.

Han fann att strålningseffekterna på 5-åriga barn var 400% värre än på vuxna. På 10-åriga barn var effekterna 200% starkare än på vuxna. Fenomenet berodde mest på barnens tunna skallar och outvecklade vävnader. Effekterna drabbar mobilanvändaren så fort de sätter den emot örat. Precis som med spritmissbruk, går det inte att förutsäga hur mycket förgiftning eller DNA-störningar en viss individ står ut med innan seriösa sjukdomar uppstår. Om det nu gäller barn som inte är färdigutvecklade, blir konsekvenserna ännu grövre och långvarigare. 

Tror det eller ej, mobilbruk skadar hälsan mer än rökning, och dagens barn tycker tydligen om både och. Lägg till socker, läsk och gen-manipulerad kost på elden och hälsan kommer slockna på våra barn innan de fyller 25.

Vi kommer snacka mycket mer om mobiltelefoner i framtiden samt andra elektromagnetiska risker. Emellertid kan man idag fråga sig ”Är mitt barns liv verkligen tryggare med mobil?”

Du kan följa svar via RSS 2.0 flödet. Både pingning och kommentering är avstängt.

Kommentering avstängd.