Neostoric - helhetshälsa på nätet.
Author:
• tisdag, december 23rd, 2008

På tunnelbanan i Stockholm drog plötsligt tanten mitt emot fram en liten flaska ur ryggsäcken. Säg inte att hon ska spruta parfym på sig här inne, tänkte jag och förberedde mig på lämna vagnen. Hon hällde en luktfri droppe i ena handflatan. När hon smorde in händerna spred sig en frän lukt av desinfektionsmedel och så skalade hon och åt upp en mandarin.

Jag ser arg och galen ut när jag tänker och hon gav mig några förskräckta blickar.

Jag hade lust att fråga henne om hon på allvar trodde att det var bättre att äta kemikalier än bakterier, men jag knep näbb.

Tankarna vandrade till antibakteriella tvålar och vidare till när sjutton bestämde vi att våra hem skulle vara rena? När våra hus hade jordgolv kunde väl ingen direkt få en utskällning för att de klev in med smutsiga skor?
Man byggde väl bättre hus för att klara sig mot svårt väder och rovdjur? När började man dekorera? Och när började man plöstligt anse att vi människor inte tålde jord och gegga?

Antibakteriell tvål och antibiotika är väl samma sak egentligen?

Man använder antibiotika för att döda bakterier. Visst finns det farliga bakterier och det är ju bra att vi kan ta död på dem, men alla vänliga och livsviktiga bakterier dör ju i samma veva. Vi utrotar vårt immunförsvar varje gång vi tar en antibiotikakur.

Vi utrotar bakteriefloran i våra hem och våra egna immunförsvar försämras och allergier uppstår.

Jag har så svårt att förstå hur folk är så otroligt rädda för små bakterier men inte ägnar en tanke åt de livsfarliga rengöringsmedlen de andas in, får på huden och i vissa fall även i munnen.

Det är som att det måste lukta klorin för att vissa ska tro att det är rent.

Nej, tacka vet jag bikarbonat, vinäger och såpa.

Du kan följa svar via RSS 2.0 flödet. Både pingning och kommentering är avstängt.

Kommentering avstängd.