Neostoric - helhetshälsa på nätet.
Author:
• måndag, februari 02nd, 2009

Redan som barn var jag intresserad av miljöfrågor. Jag skulle absolut inte ha bil, utan häst och vagn. Trots detta tog jag körkort, men har alltid använt bilen så lite som möjligt.

Hemma var jag en diktator som tvingade mina föräldrar att återvinna. Jag var nog den första människan i Sverige som började spara mjölkpaketen. Jag hade nämligen hört att man skulle kunna återvinna dem. När jag hade två stora stinkande påsar ringde jag Arla som undrade om jag hade fått en knäpp. Människan som svarade visste inte vad jag pratade om. Det visade sig att det skulle dröja ytterligare ett halvår innan man kunde återvinna mjölkpaket. Jag slängde motvilligt mina stinkande påsar i sopnedkastet.

Nu, många år senare, tänker jag lite längre än återvinning.

Varför ens skaffa sådant som är skadligt för naturen? Man kan välja trä framför plast. Välja sådant som är biologiskt nedbrytbart.

Man kan köpa en vattenflaska och fylla på istället för att ständigt köpa nya. Varför ens dricka läsk? Varför ens äta på snabbmatsrestauranger?

Man kan ta med sig tygpåsar och ryggsäckar till affären. Ja, inte bara till mataffären.

Man kan välja att bara köpa sådant man verkligen behöver. Visst kan man välja något vackert. Jag köper hellre en vacker, miljövänlig, praktisk och lite dyrare pryl än tjugo vackra, billiga skitsaker.

Det är billigt att vara miljövänlig.

Jag handlar så lite som möjligt. När jag gör det blir det gärna från en second-hand-affär.

Om man vårdar det man har så håller det längre. Som bilar, cyklar och kläder. Kläder av bra kvalitet och som tvättas i milda tvättmedel håller länge.

Man kan färga håret med växtfärger istället för kemikalier.

Själv valde jag att helt sluta färga håret. Efter många år med en knallröd kalufs såg mitt mellanblonda hår så tråkigt och grått ut men det var lättare att stå ut med det än med mitt dåliga samvete varje gång jag spolade ut den giftiga färgen i avloppet. För att inte tala om vad som slängdes i soporna och vad som sögs in genom min hud. Resultatet blev snyggt i ca två veckor, sedan såg det dassigt ut. Hårbotten var också röd, fast av sår från de starka kemikalierna.

Man kan välja lösviktste framför tepåsar. Man kan blötlägga och koka bönor själv istället för att köpa de redan burkade.

Och obesprutad mat. När mat besprutas så dör massor av små insekter och bakterier som är mat åt andra djur som exempelvis fåglar. Maten och jorden får i sig gifter och näring försvinner. Vi får alltså i oss giftig mat med mindre näring. Detta vet de flesta, men ignorerar.
Det man kanske inte tänker på är att när det regnar förs dessa gifter vidare och ut i haven. Vårt vatten och allt där i blir även det förgiftat.

Smart? Knappast! Lägg en femma extra på nyttig mat.

Du kan följa svar via RSS 2.0 flödet. Både pingning och kommentering är avstängt.

Kommentering avstängd.